Klinkt als ….

17 jun

Met een ongecontroleerde armbeweging en een evenzo gracieuze duik door het bed grijp ik mijn telefoon. Daar gaat mijn ochtendje uitslapen. Na zes lange dagen op de zaak, twee netwerkborrels en een etentje met vage kennissen had ik gehoopt op iets meer rust op zondag. Het blijkt me niet gegund. De verveelde monotone vrouwenstem aan de andere kant van de lijn maakt mijn gemoedstoestand er niet beter op. “Ja, goedemoguh mevrouw, ik wil u graag de volgende aanbieding doen ….. .” Al in haar derde zin ben ik de draad kwijt om hem vervolgens nooit meer terug te vinden. Ik hoor nog net een licht geïrriteerde “nou bedankt dan” alvorens de  hoorn op de haak (of is dat heel ouderwets?) wordt gedrukt.

Wat is het toch dat sommige stemmen vanaf de eerste seconde niet bij je binnenkomen en andere je raken met de kracht van een vuistslag? En heeft iedereen dan hetzelfde gevoel bij een bepaalde stem?

Stem van hosts en hostesses belangrijk voor selectie.

Stem van hosts en hostesses belangrijk voor selectie.

Fran Drescher van tv serie The Nanny werd beroemd door haar irritante nasale stemgeluid en New Yorkse accent. Veel dames zwijmelen weg bij de stem van Nicolas Cage of Sean Connery. En wat dacht je van de stemmen van clown Bassie, Edwin Evers, Britt Dekker, Kim Holland, Eddy Murphy en Chris Rock? We hebben hier doorgaans een collectieve mening over.

In de selectie van hosts en hostesses komt de stem ook regelmatig naar voren. Na een groepsintake bespreken we met collega’s altijd wat ons is opgevallen en regelmatig komen opmerkingen over stem, accent en taalgebruik naar voren. Te schel, te zacht, te ordinair, plat Amsterdams of een zachte “g”, Noord-Hollands of Achterhoeks. Feit is dat het kan afleiden van de boodschap die we vertellen in ons werk. Maar het kan ook een meerwaarde geven. Een Amsterdamse die broodjes Van Dobben aanprijst blijft geweldig. Feit is dat zelfs de stem moet passen bij het product of bedrijf dat we vertegenwoordigen. Een aantrekkelijke stem is dus minimaal zo belangrijk als een aantrekkelijke kop.

Ik ben dus erg van het Algemeen Beschaafd Nederlands, ofwel ABN. Prima als je een accent hebt, want dat kan zeker zijn charme hebben, maar let alsjeblieft ook een beetje op je taalgebruik, je intonatie en je houding. Of klink ik nu echt als een zeur?

%d bloggers liken dit: